Denk mee over een nieuwe app voor mensen met een paniekstoornis

Stel, je hebt een app op je telefoon die jou meer inzicht geeft in de momenten of dagen waarop jij stress ervaart en in de activiteiten die voor jou stressvol zijn. De app helpt je ook meer zicht te krijgen op situaties of omstandigheden die jij vanwege angst vermijdt of wilt vermijden: wat doe je dan en wat denk je dan? Welke fysieke sensaties, zoals hartkloppingen en zweten, ervaar jij dan? En, wat zorgt er voor dat je fysieke sensaties krijgt die doen denken aan een paniekaanval, waardoor je angstig kan worden? (Bijv. cafeïne, opgebouwde (werk)stress, sport)

Kortom: deze nog niet-bestaande app biedt je inzicht in jouw eigen stress- en gedragspatronen. Het is een zelfregie app. De inzichten van de app kun je (als je dat zelf wilt) met een ander bespreken. De app geeft je tips die voor jou geschikt zijn, om stress te verlagen én voor als je geneigd bent een situatie te vermijden. Op deze manier leer je beter om te gaan met stress en paniek.

Wij (TNO en GGz Centraal) zouden graag zo’n app willen maken, omdat wij denken dat het mensen met een paniekstoornis kan helpen. We horen heel graag eerst wat jij hiervan denkt!

Zou zo’n soort app jou kunnen helpen in je dagelijkse leven? Wat spreekt je er vooral in aan? Hoe en wanneer zou het jou helpen?

Mail je reactie uiterlijk 28 februari 2022 naar marianne.vanzwieten@tno.nl

Alvast hartelijk bedankt! Wij houden je via de website van de ADF stichting op de hoogte van het vervolg.

2 antwoorden
 1. Chantal Grothues
  Chantal Grothues zegt:

  Elk persoon is anders elk persoon heeft een andere achtergrond. Andere ervaringen en kunnen daardoor bij bepaald advies juist een paniekaanval verergeren. Neem de persoon als hij of zij denkt dat hij zij doodgaat. Ik weet dat ik niet doodgaat en dat de paniekaanval weer overgaat. En toch is de angst er. Zeg dan niet dat het wel meevalt. Als iemand mij belt die een paniekaanval heeft. Triggert dit bij mij ook paniekaanval want wat zeg je tegen iemand die heel anders is dan. Die anders denkt. Ik heb geprobeerd deze persoon met mijn ervaring proberen gerust te stellen door gewoon eerlijk te zijn. Dat het een kloten gevoel is dat de angst er mag zijn hoe graag je die ook kwijt wilt. Door in te gaan op deze persoon zijn klachten en angsten op een naar mijn eerlijke manier wat niet voor iedereen zal werken. Het helpt mij wel. De pijn die erbij komt door spanning stress is ook niet te harden. Je lichaam is verstart. Je spieren doen zeer en daarbij komen ook weer angsten vrij. Wat mijn advies is als ik het advies mag noemen. Luisteren en wees eerlijk. Ik weet dat het overgaat maar nu zelfs na 24 voelt de paniekaanval als de eerste. Soms beter controleerbaar en soms helemaal niet. Iederen is anders neem ze serieus en doe het niet af met het komt goed, het gaat over. Dit weet ik. Maar Mijn hoofd en lichaam zeggen wat anders. Neem de klachten serieus want ze zijn er.

  Beantwoorden
  • Ellemieke Hemmers
   Ellemieke Hemmers zegt:

   Heel erg bedankt voor het delen van je verhaal. Je beschrijft heel levendig hoe een paniekaanval voelt. In dit nieuwsbericht wordt gevraagd naar mensen zoals jij. TNO en GGZ centraal willen een app ontwikkelen voor mensen met paniekaanvallen. Vindt je het leuk om mee te denken en advies te geven? Stuur dan een mail naar: marianne.vanzwieten@tno.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *