Misschien heb je al langer last van depressies, angsten, perfectionisme, of eetproblemen. Of ga je telkens je grenzen voorbij en ben je al jaren helemaal uitgeput. Behandeling die je hiervoor aangeboden hebt gekregen lijkt tijdelijk verlichting te geven maar na verloop van tijd keren de klachten toch weer terug. Het is alsof je in een vicieuze cirkel ronddraait zonder echt verder te komen. “Zou er met mij nog iets anders aan de hand zijn?”, is de vraag die je wellicht jezelf al vaker hebt gesteld. Dat zou inderdaad zo kunnen zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij een angststoornis er 40% kans is op het hebben van een Cluster C-persoonlijkheidsstoornis. Bij een stemmingsstoornis, zoals depressie, is dat 35%.

 

Misschien schrik je van de term ‘persoonlijkheidsstoornis’. Helaas ligt daar een groot stigma op. De term klinkt heftig. Waar het om gaat, is dat je vaak van erg jong al hebt geleerd om op een bepaalde manier met jezelf en anderen om te gaan, vaak omdat dat nodig was om je aan te passen aan lastige omstandigheden in je leven. Vaak zijn mensen die manier van denken, doen en voelen zich zo gaan eigen maken, dat ze bij je horen en ook niet zo makkelijk te herkennen of veranderen zijn.

 

Het gevolg kan zijn dat je vastzit in bepaalde patronen. Je vermijdt bijvoorbeeld je eigen mening te geven of voor je eigen behoeftes op te komen omdat dat vroeger vaak afgestraft of genegeerd werd. Of je toont je emoties niet omdat je je dan erg ongemakkelijk gaat voelen. Of je zoekt steeds geruststelling bij de ander of verliest jezelf in perfectionisme omdat niets ooit goed genoeg is. Dit kost niet alleen bergen energie, het maakt je ook kwetsbaar om telkens opnieuw in een depressie of angststoornis te hervallen. Daarom is het belangrijk dat een behandeling niet alleen de symptomen behandelt, maar ook die onderliggende patronen meeneemt.

 

Op 22 mei 2021 organiseert de Triade-Cluster C van het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen een online Publieksdag. Tijdens het plenaire gedeelte, staat dit jaar het thema ‘naasten’ centraal. Daarnaast worden er 8 workshops gegeven waarin door professionals en ervaringsdeskundigen verteld wordt over effectieve behandelingen bij cluster C problematiek. Je kunt je hiervoor aanmelden door een email te sturen naar info@kenniscentrumps.nl waarin je ook je voorkeur voor de workshops doorgeeft.

De dag is gratis.

Meer informatie kun je vinden in de flyer: http://kenniscentrumps.nl/sites/default/files/publications/folder_publieksdag_2021_12-02-2021.pdf

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *